×

Acasa Moldova Maramures Muntenia si Dobrogea Banat si Crisana Transilvania Oltenia Evenimente ENGLISH
Brasov Avand 324.000 de locuitori, Brasovul este considerat inima Romaniei si un foarte important centru economic, turistic, cultural si sportiv al tarii. Orasul era denumit “Corona” (care inseamna coroana, de aceea stema orasului este o coroana cu radacini. Brasov

Avand 324.000 de locuitori, Brasovul este considerat inima Romaniei si un foarte important centru economic, turistic, cultural si sportiv al tarii. Orasul era denumit “Corona” (care inseamna coroana, de aceea stema orasului este o coroana cu radacini.

Centrul orasului

Centrul orasului
La 0 km de centrul orasului.

Biserica Neagra

Biserica Neagra
La 2.17 km de centrul orasului.

Biserica fortificata Sanpetru

Biserica fortificata Sanpetru
La 6.5 km de centrul orasului.

Biserica fortificata Rotbav

Biserica fortificata Rotbav
La 20.26 km de centrul orasului.

Biserica evanghelica din Feldioara

Biserica evanghelica din Feldioara
La 18.07 km de centrul orasului.

Biserica fortificata din Bod

Biserica fortificata din Bod
La 12.34 km de centrul orasului.

Biserica fortificata din Prejmer

Biserica fortificata din Prejmer
La 15.17 km de centrul orasului.
Centrul orasuluiAvand 324.000 de locuitori, Brasovul este considerat inima Romaniei si un foarte important centru economic, turistic, cultural si sportiv al tarii. Orasul era denumit “Corona” (care inseamna coroana, de aceea stema orasului este o coroana cu radaciniCentrul orasului
Biserica NeagraBiserica Neagra este biserica parohiala a comunitatii evanghelice luterane din Brasov, situata in centrul municipiului Brasov. Clăadirea gotica a fost partial avariata in incendiul din 1689, cand zidurile ei s-au inegrit si a primit numele actual.Biserica Neagra
Biserica fortificata Sanpetru

Biserica din Sînpetru a fost construită în anul 1794 în locul unei bazilici medievale din secolul XIV, care a fost demolată după ce turnul se dărâmase deja de două ori. Noua construcție neoclasică are, contrar canoanelor, corul în partea de vest. În anul 1817 s-a adăugat un turn de apărare. Interiorul este amenajat total în stil neoclasic, de la orgă și stâlpi puțin decoraţi până la altarul cu coloane din cor.

Din zidul de apărare triplu din secolul XV s-au păstrat doar ruine ale celor două fortificații exterioare, zidul interior fiind conservat în totalitate, cu cele 5 turnuri de apărare şi bastioane şi la interior cu cămările construite pe două niveluri. În partea de sud a ansamblului au fost ridicate ulterior vechea şcoală şi vechea primărie. Pereții capelei prereformă construite în sec. al XIII- lea în partea de nord a ansamblului sunt decoraţi cu picturi murale valoroase realizate în jurul anului 1400. Capela este fortificată două secole mai târziu prin construirea a două niveluri, căpătând aspectul de turn pe care îl are și astăzi.

Imagini si informatii: kirchenburgen.org

Biserica fortificata Sanpetru
Biserica fortificata Rotbav

Mica biserică sală romanică din secolul XIII cu cor pătrat, absidă şi turn de vest a fost fortificată în secolul XV. Zidurile exterioare ale turnului au fost întărite și a mai fost adăugat drumul de strajă pe console, iar în secolul XVII s-au construit mașiculiuri.

Zidul de incintă, prevăzut cu guri de tragere şi cu guri de păcură, datează din perioada primei fortificări. Din păcate, din turnul de poartă nu a mai rămas nimic şi partea din est a fost înlocuită ulterior de casa parohială. Acoperişul piramidal al turnului seamănă cu cel al turnului clopotniţă de la Biserica Neagră din Braşov şi a fost construit în anul 1738, după ce un incendiu a distrusese acoperișul inițial.

Corul acoperit cu calotă a vela şi nava cu planșeu drept au fost mobilate în stil baroc. Se pot remarca băncile fără spătar pe care stăteau femeile, ale căror tălpi sunt unite printr-o singură îmbinare în coadă de rândunică și ceasul din turn, construit de firma Zachariä din Leipzig, întreținut impecabil și în funcțiune până prăbușirea turnului în luna februarie a anului 2016.

Imagini si informatii: kirchenburgen.org

Biserica fortificata Rotbav
Biserica evanghelica din Feldioara

Biserica evanghelică şi ruinele cetăţii Ordinului Cavalerilor Teutoni, aflate doar la un şant distanţă una de cealalta sunt mîndria localitatii Feldioara. Biserica romanică din secolul XIII, cu trei nave şi turn clopotniţă are o particularitate interesantă: la al doilea nivel al turnului este construită o tribună de ctitor acoperită cu boltă. În secolul XVIII acest turnu primeşte un nou acoperiş, construit după modelul celui de la Biserica Neagră din Braşov.

Interiorul bisericii este foarte decorat, cu bolţi în cruce care sprijină în cor pe colonete cu capiteluri decorate cu motive vegetale, antropomorfice şi scene biblice. Din altarul realizat înainte de Reformă se mai păstrează câteva panouri, depuse la Biserica Neagră din Braşov. Din zidul de incintă s-au păstrat doar câteva urme, pe când zidurile cetăţii Ordinului Teuton, care au fost realizate din piatră spartă şi din piatră de râu, încă se mai păstrează în apropiere. Zidul de incintă al acesteia din urmă avea 4 metri grosime şi era întărit cu patru turnuri. În incintă încă se mai pot recunoaşte urmele capelei.

În vechi hrisoave şi picturi va dăinui veşnic cetatea Feldioara în toată măreţia ei, aşa cum a fost construită de către cavalerii teutoni acum mai bine de opt sute de ani. La începutul secolului XIII, regele Andrei al II-lea al Ungariei dăruieşte Ţara Bârsei Ordinului Teutonic, care trebuia să apere granița de est a imperiului în expansiune. Cavalerii primeau, în schimbul acestui lucru, imunitate și dreptul la autonomie şi administraţie proprie. Papa Honorius al III-lea le-a aprobat chiar şi dreptul de a bune bazele unui stat.

În anul 1211 începe construirea unei cetăți. Nobilii maghiari, simțindu-se amenințați de puterea crescândă a Ordinului, impun în anul 1225 evacuarea definitivă din ținut. Localitatea este apoi preluată de către călugării cistercieni, care, împreună cu sătenii, încep să construiasca în același secol o biserica fortificată, care va fi secole de-a rândul centrul vieții culturale și religioase a sașilor transilvaneni. Biserica se află nu departe de ruinele cetății cavalerilor, în mijlocul acestei așezări.

Imagini si informatii: kirchenburgen.org

Biserica evanghelica din Feldioara
Biserica fortificata din Bod

Biserica fortificată din Bod a cunoscute vremuri foarte grele, a fost distrusă, pe rând, de incendii și cutremure.

Bazilica romanică construită în secolul XIII și care era prevăzută cu clopotniță este grav afectată de un incendiu cu două secole mai târziu. Începând cu sfârșitul secolului XVIII evenimentele se precipită: clopotnița s-a prăbușit, timp de 9 ani un alt turn a fost construit peste ruina acesteia, dar numai dupa 3 ani biserica a fost complet distrusă de un cutremur. Și nu doar biserica, ci și zidul de fortificație a fost grav afectat. Incinta poligonală, cu zwinger și turnuri de apărare este demolată aproape complet după acest eveniment neplacut.

Astăzi la Bod poate fi admirată biserica ridicată în anul 1806, al cărei turn afectat de cutremurul din anul 1977 a fost ulterior stabilizat. Interiorul bisericii adăpostește altarul din anul 1869, care împreună cu orga din anul 1816 formează un tot unitar. Clopotele originale, datând din perioada catolică a bisericii, au fost distruse odată cu prăbușirea turnului. Slujbele de astăzi sunt acompaniate de un singur clopot care a scăpat de rechiziționările războiului și de alte două din bronz, care dateaza din anul 1922.

Imagini si informatii: kirchenburgen.org

Biserica fortificata din Bod
Biserica fortificata din Prejmer

Construcţia bisericii fortificate din Prejmer a fost începută de către cavalerii teutoni în anul 1218, iar după expluzarea lor a fost finalizată de către cistercieni. Planul în formă de cruce greacă a fost modificat în perioada anilor 1512-1515 prin anexarea a incă două nave laterale inegale şi prin efectuarea extinderii navei centrale. Deasupra careului este ridicat, în anul 1461, un turn clopotniţă.

Clădirea bisericii nu a fost niciodată fortificată, ci este protejată de zidul de incintă înalt de 14 metri, întărit cu 5 turnuri de apărare, cu zwinger şi un şanţ de apă. O caracteristică valoroasă păstrată până astăzi o reprezintă camerele de locuit şi cămările de provizii desfăşurate pe 4 niveluri pe faţa interioară a zidului, având în spate drumul de strajă.

Interiorul simplu nu păstrează urme de fresce, iar pictura de secolul XIX a fost îndepărtată cu ocazia unor restaurări. În interiorul bisericii atracţia principală o reprezintă altarul triptic, cu scena crucificării pe panoul central.

Imagini si informatii: kirchenburgen.org

Biserica fortificata din Prejmer